Drs. P. (Pieter) Hilhorst

Drs. P. (Pieter) Hilhorst

Functie
Raadslid
Telefoonnummer
070 - 340 50 60
E-mailadres
mail@raadrvs.nl

Pieter Hilhorst is politicoloog en publicist. Ook ontrafelt hij als onderzoeker, samen met anderen, maatschappelijke vraagstukken. Het raakt hem als mensen vastlopen in ingewikkelde regels en voorzieningen. Zijn stelling? Je kunt iets pas eenvoudiger maken als je eerst ziet hoe complex het is. Hilhorst is sinds 2017 lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Beeld: ©Twitter / Twitter

‘Als je in Nederland één enkel probleem hebt, dan komt het vaak wel goed. Zo is een invalideparkeerplek voor je deur best te regelen als je slecht ter been bent. Maar loop je slecht én zorg je elke dag voor de kinderen van je dochter, omdat zij dat zelf niet kan? Dan krijg je een parkeerplek voor haar deur niet geregeld. Dat is kennelijk te ingewikkeld. Zo zijn er veel voorbeelden van hoe mensen vastlopen. Wie niet past, loopt vast.

Hoe dat komt? Laatst vond ik een foto die de kern raakt. Je kunt wel bedenken hoe een boom moet groeien, maar die groeit gewoon zoals ie groeit. In onze maatschappij gebeurt er iets wat daarop lijkt. We hebben een wereld bedacht om ingewikkelde problemen in de samenleving op te lossen. En er is een wereld waarin ieders leven zich afspeelt. Die 2 werelden zitten elkaar vaak in de weg. Dat komt omdat we complexe problemen zijn gaan opknippen tot kleine problemen die oplosbaar zijn. En daarbij hebben we de taken verdeeld over wie wat doet. Maar omdat de afstemming vaak niet goed is, gaan allerlei regels en voorzieningen met elkaar botsen.

Ik vind het mooi dat we als Raad laten zien hoe dingen samenhangen. Zo worden mensen vaak ziek door een gebrek aan bestaanszekerheid. De stress geeft allemaal gezondheidsproblemen. Maar die kan de zorg niet oplossen. De echte oorzaak is dat de basis onder je bestaan wankel is. Daar ligt dus ook de oplossing.

Ik weet zeker dat je het systeem eenvoudiger kunt maken. Maar dan moet je eerst durven zien hoe complex alles in elkaar steekt. Je moet met een brede blik kijken naar de verbanden. Als je hier op iets drukt, wat komt er ergens anders dan omhoog? Wanneer je dat niet doet, kun je niet zien wat er misgaat. En ook niet hoe het beter kan.’

Loopbaan

Hilhorst is politicoloog, publicist en actieonderzoeker. Hij deed in verschillende gemeenten onderzoek naar de beloften van decentralisaties. Ook schrijft Hilhorst journalistiek over sociale kwesties en is hij politiek actief. Zo was hij van 2012 tot 2014 wethouder in Amsterdam en in 2014 lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam.

Daarvoor maakte en presenteerde Hilhorst het programma De Ombudsman van de VARA en schreef hij columns voor De Volkskrant. Ook schreef hij De Belofte, over zijn politieke avontuur, en schrijft hij voor theater. Met Kiza Magendane schreef hij een theatrale monoloog voor Nelson Mandela. Met Sacha Hilhorst vertaalde hij het toneelstuk Race van David Mamet, dat werd gespeeld door het Nationale Theater.

(Neven)functies

  • Lid Raad van Toezicht Stimenz
  • Lid Raad van Advies Sociaal Werk Nederland
  • Fellow Wetenschappelijk Bureau GroenLinks 
  • Zelfstandig onderzoeker Sociaal Domein
  • Senior onderzoeker Ben Sajet Centrum

Publicaties

Hilhorst werkt(e) onder andere aan de volgende publicaties: