De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) is een onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement. De Raad bestaat uit 10 leden en staat onder voorzitterschap van Jet Bussemaker. Een team van adviseurs en ondersteuners vormt met de Raad de RVS. De Raad is in 2015 ingesteld.
Onze visie
De RVS draagt als strategisch en onafhankelijk adviesorgaan bij aan kwalitatief sterke beleids- en besluitvorming op verschillende niveaus op het snijvlak van volksgezondheid, zorg en samenleving. We doen dit door vraagstukken te agenderen, erover te informeren en richting mee te geven voor politiek en maatschappelijk debat.
Daarbij hebben we ook oog voor hoe beleid uitwerkt in de praktijk. We bieden verbreding, verdieping en vernieuwing en stimuleren een weging van publieke waarden.
Zo wil de RVS verschil maken.
De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving inspireert en adviseert over hoe we morgen kunnen leven & zorgen.
Onze werkwijze
Voor ons als adviesraad vormen de vraagstukken op het snijvlak van volksgezondheid en samenleving, de kern van ons werkterrein. De & in Raad voor Volksgezondheid & Samenleving staat centraal in de drie opgaven van de werkagenda 2024 -2028 Onbegrensd Zorgen?, Iedereen Gezond?, Goed (samen)leven? Binnen iedere opgave wordt de komende jaren een aantal adviesonderwerpen opgepakt. De RVS geeft zowel gevraagd als ongevraagd advies.
In de onafhankelijke uitvoering van zijn wettelijke taak hanteert de Raad verschillende werkwijzen en methodieken. De Raad baseert zich op wetenschappelijke inzichten en -data, voert gesprekken, legt werkbezoeken af en organiseert rondetafelgesprekken om tot onderbouwde analyses en aanbevelingen te komen.
We raadplegen verschillende soorten bronnen en gaan graag de verbinding aan: door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met mensen met uiteenlopende expertise en achtergronden. Professionals uit de praktijk, mensen met ervaringskennis en wetenschappers. Maar ook met maatschappelijke initiatieven en bestuurders uit de zorg, maatschappelijke organisaties, het openbaar bestuur en met mensen die verschillende opvattingen hebben over het vraagstuk en oplossingen daarvoor. Ook onze kennisnetwerken VeRS en KennisRing vervullen hierbij een belangrijke rol.