mr. A. (Ageeth) Ouwehand

mr. A. (Ageeth) Ouwehand

Functie
Raadslid
Telefoonnummer
070 - 340 50 60
E-mailadres
mail@raadrvs.nl

Ageeth Ouwehand heeft in bijna elke tak van de zorg gewerkt. Eerst als verpleegkundige, daarna als bestuurder. Het gaat haar altijd om de ontmoeting tussen zorgprofessionals en de mensen die zij helpen. ‘Die ontmoeting vertelt alles over de kwaliteit van zorg. En dus ook over de kwaliteit van beleid.’ Sinds 2019 is ze lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Beeld: ©IStock

'Vaak zijn het dezelfde foto’s die me raken. Het zijn foto’s van ontmoetingen tussen hulpverleners en de mensen die ondersteuning nodig hebben. Ik ken die situaties goed, ik heb zelf ook als verpleegkundige gewerkt. Wat ik herken is wat dan echt belangrijk is in dat contact. Het gaat om elkaar oprecht willen begrijpen. Aanvoelen wat er nodig is. En delen wat er moet gebeuren. In dat contact ervaar je de kwaliteit van zorg en ondersteuning.

Ik zit in de Raad om daar aandacht voor te vragen, voor alles wat dit contact raakt. Zoals het beleid dat wordt ontwikkeld. De wetgeving die tot stand komt. De beslissingen van bestuurders. Ik vind dat alles wat wordt bedacht in die ‘systeemwereld’ het contact moet dienen. Daarin komt alles samen.

Wat me ook raakt zijn foto’s van hoe afhankelijk mensen kunnen zijn van zorg of ondersteuning. Alle beslissingen in de systeemwereld hebben een enorme invloed op hun leefwereld. Dat besef is nog niet groot genoeg, met alle gevolgen van dien. Tegelijkertijd beseffen mensen nauwelijks hoe de systeemwereld tot keuzes komt. Bijvoorbeeld over wat er wel en niet vergoed wordt en waarom. Ik merk dat ook als bestuurder. Dan leg ik uit: we gaan een heel eind met u mee, maar niet alles kan wat u vraagt. Mensen verwachten soms heel veel van de overheid.

Daarom vind ik het woord ‘vertaalwereld’ zo mooi. Het benadrukt dat die leefwereld en systeemwereld iets nodig hebben van elkaar, om elkaar te kunnen verstaan. Een vertaalslag. Over en weer. Vooral als het gaat om keuzes die gevoelig liggen. Ik zie me dan ook als de waterdrager. Iemand die de 2 werelden helpt elkaar te begrijpen. Net zolang tot alles klopt in het contact van mens tot mens.’

Loopbaan

Ouwehand begon haar carrière in 1985 als verpleegkundige en werkte sindsdien achtereenvolgens in verschillende sectoren van de gezondheidszorg, zoals het ziekenhuis en de gehandicapten- en ouderenzorg. Zo was ze onder meer bestuurder van Beweging 3.0, een organisatie gericht op ouderen en welzijn. Daarnaast was zij tot 31 december 2020 lid van de Raad van Commissarissen van Woningbouwvereniging De Sleutels te Leiden.

(Neven)functies

  • Lid van de Raad van Bestuur van 's Heeren Loo, een landelijke organisatie voor gehandicaptenzorg
  • Lid dagelijks bestuur Kennisplatform EVB+
  • Lid commissie governance NVZD
  • Arbiter Scheidsgerecht Gezondheidszorg
  • Bestuurslid  Vereniging Hersenz
  • Bestuurslid  Vereniging Expertisenetwerk NAH+
  • Bestuurslid VOBC-LVG     

Publicaties

Ouwehand werkt(e) onder andere aan de volgende RVS publicaties :