H.J. (Erik) Dannenberg

H.J. (Erik) Dannenberg

Functie
Raadslid
Telefoonnummer
070 - 340 50 60
E-mailadres
mail@raadrvs.nl

Erik Dannenberg was ooit hulpverlener voor mensen in kwetsbare situaties. Daarna werd hij wethouder, bestuurder en toezichthouder op verschillende plekken. Maar altijd met het hart bij mensen aan de rand van de samenleving. Dannenberg is sinds 2019 lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Hij vindt dat de overheid haar burgers wel wat meer mag beschermen als dat nodig is.

Beeld: ©Erik Dannenberg

‘Toen ik met mijn vrouw in Duitsland wandelde, kwamen we bij een meertje. In de winter is het water bevroren en het ijs onbetrouwbaar. Het bord waarschuwt om niet het ijs op te gaan, want het is levensgevaarlijk en daarom ten strengste verboden. Het boeiende is: nog geen 10 meter verderop staat er nóg een bord. Het vertelt dat de planken onder het bord bedoeld zijn als reddingsmiddel. Mocht iemand toch door het ijs zakken.

Ik vond dat uiterst interessant. De overheid geeft hier 2 boodschappen af. Je mag absoluut het ijs niet op. Maar ben je toch zo stom en het gaat mis, dan halen we je er natuurlijk wél uit.

Dat is wat ik vaak mis in ons overheidsbeleid. Voor mensen die in de problemen raken, is er nauwelijks perspectief. Als je met ze praat, hoor je vaak hetzelfde verhaal. Er zijn niet veel grote misstappen nodig om in de problemen te raken. En als je meer dan één probleem hebt, loop je vast in allerlei regels en voorzieningen. Als mensen uiteindelijk op straat belanden, zeggen we ‘gut, wat naar’, en krijgen ze een plek in de daklozenopvang. Maar we hadden natuurlijk ook wat eerder de plank kunnen aanreiken waaraan ze zich konden optrekken.

In ons land zijn er heel veel mensen die nooit meer op eigen kracht uit de armoede kunnen komen. Je kunt dan niet stellen dat een paar individuele mensen wat onhandig waren. Het is eerder een patroon van een overheid die haar inwoners te weinig beschermt als dat nodig is. Juist daardoor raken mensen massaal in de problemen en ontbreekt elk perspectief.

Ik zie het als mijn taak in de Raad om die patronen te herkennen. Om ze te benoemen. Om ze te doorbreken. Net zolang tot de maatschappij zo functioneert dat mensen altijd weer een kans krijgen.’

Loopbaan

Dannenberg heeft tijdens zijn loopbaan ervaring opgedaan met crisisopvang, jeugdhulp, welzijn en zorg, overheid, wonen, onderwijs en participatie. Hij was 9 jaar wethouder van Zwolle met portefeuilles in het sociale en fysieke domein. Ook was hij 5 jaar voorzitter van GGD IJsselland. Van 2010 tot 2014 was hij lid van het bestuur van de VNG, waarbij hij de bestuurlijke adviescommissies leidde voor gezondheid & welzijn en transitie jeugdzorg. Dit groot aantal functies demonstreert zijn plezier in werken met thema’s rondom volksgezondheid en samenleving.

(Neven)functies

 • Voorzitter van Divosa, vereniging van gemeentelijke directeuren sociaal domein
 • Voorzitter van de raad van commissarissen van woningcorporatie SWZ in Zwolle
 • Voorzitter van Stichting Present Nederland
 • Lid van de raad van toezicht van het NIVEL
 • Voorzitter academische werkplaats Impuls
 • Lid van de Governance Innovatie- en Adviescommissie van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ-IAC)
 • Eigenaar adviesbureau Dannenberg
 • Bestuurslid Stichting Gedragswerk
 • Voorzitter van ZonmMw-commissie "Wat werkt voor de jeugd"
 • Lid van ZonMw-commissie versterking organisatie eerstelijnzorg
 • Voorzitter raad van toezicht Triade Vitree

Publicaties

Dannenberg werkt(e) aan de publicaties: