Prof.dr. R.A.A. (Robert) Vonk

Prof.dr. R.A.A. (Robert) Vonk

Functie
Senior adviseur
Telefoonnummer
06 - 52 49 83 80
E-mailadres
ra.vonk@raadrvs.nl

Robert Vonk werkt sinds mei 2020 als senior adviseur bij de RVS. Zijn brede belangstelling voor en expertise over heden en verleden van de gezondheid, zorg en ondersteuning wil hij via de RVS graag inzetten voor maatschappelijke vraagstukken. Dicht op de dagelijkse beleidspraktijk om te weten wat er speelt, maar met genoeg afstand om onafhankelijk te kunnen adviseren. Niet gebonden aan bepaalde disciplines of gebaande paden, maar met ruimte voor een brede, vernieuwende blik.

Juist in zorg- en welzijnsbeleid sleep je het verleden altijd met je mee. Het is alleen daarom al goed om verder terug te durven kijken dan 10 jaar.

Loopbaan

Robert Vonk studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 2013 aan het VUmc op een proefschrift over de positie van particuliere ziektekostenverzekeraars in het Nederlandse zorgverzekeringsbestel in de twintigste eeuw. Tussen 2013 en 2020 was hij werkzaam bij het RIVM, onder andere als projectleider van de Kosten van Ziekten-studie. Zijn aandachtsgebieden zijn onder andere de financiering van zorg, zorgverzekeringen en organisatie en bestuur van de gezondheidszorg, en de geschiedenis daarvan. Per 1 oktober 2023 is Robert Vonk benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de sociale zekerheid aan de Universiteit Utrecht. De leerstoel is ingesteld en gefinancierd door Stichting Instituut Gak.

Robert Vonk is tevens onderzoeker te gast bij de Erasmus School for Health Policy & Management. Hij schreef o.a. de volgende artikelen:

Publicaties

Robert Vonk werkt(e) onder andere aan de volgende RVS publicaties en activiteiten: