Drs. G.J.H. (Godfried) Bogaerts

Drs. G.J.H. (Godfried) Bogaerts

Functie
Raadslid
Telefoonnummer
070 - 340 50 60
E-mailadres
mail@raadrvs.nl

Godfried Bogaerts is sinds 2021 lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Hij is van oorsprong bedrijfskundige. Als ondernemer heeft hij veel kennis opgebouwd over digitalisering. Sinds 2017 zet hij die kennis ook in voor de zorg. ‘We denken vaak dat er een tegenstelling is: menselijke zorg tegenover koude digitale zorg. Maar daar doen we onszelf mee tekort.’

Beeld: ©Godfried Bogearts

‘Mijn moeder was vroeger wijkverpleegkundige. Ze verzorgde mensen die ziek waren, maar ook in haar vrije tijd keek ze naar hen om. Het liep voor haar vanzelfsprekend in elkaar over. Had iemand haar nodig, dan ging ze gewoon even langs. Al dan niet in haar uniform.

Dat verschijnsel boeide me later enorm. Veel van het zorgen voor elkaar is bij professionals terechtgekomen. We hebben er een sticker opgeplakt: de zorgsector. Dat doet wat met mensen. Ik zag het ook gebeuren toen mijn moeder zelf patiënt werd. Hoewel ze zelf in de zorg gewerkt had, durfde ze toch nauwelijks te bellen naar haar arts. Bijvoorbeeld als ze al dagen beroerd was en zich afvroeg of dat kwam door de nieuwe medicijnen. Vaak bleek ze binnen 3 minuten geholpen te zijn met een waardevol advies.

Dat zette me aan het denken. Hoe kunnen we mensen weer makkelijker in contact krijgen met hun zorgverlener en elkaar? Hoe overbruggen we de afstand die is ontstaan? Ik ben ervan overtuigd dat digitalisering daarbij kan helpen. Maar we zijn gaan denken in tegenstellingen. Namelijk menselijke zorg tegenover koude digitale zorg. We gaan er dus vanuit dat het ene beter is dan het andere. Gek genoeg hebben we daar in het dagelijkse leven geen last van. We appen, bellen, facetimen. Er is veel contact. Maar als we daardoor niet meer bij oma langsgaan, doen we iets niet goed. Ligt dat dan aan de technologie of aan hoe we daarmee omgaan?

Ik hoop dat we die tegenstelling loslaten. Liefst voordat de zorg helemaal vastloopt door de vergrijzing en personeelstekorten. Digitaliseren wordt dan een noodgeep. Het risico is dan dat mensen het voelen als: ‘ik mag niet eens meer naar de dokter toe’. Mijn inzet is om bij elke zorgvernieuwing digitalisering op een goede manier gelijk mee te nemen. Want juist contact brengt ons dichter bij elkaar.

Loopbaan

Godfried Bogaerts is opgeleid als bedrijfskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bogaerts is ondernemer op het gebied van digitale transformaties. Zijn inzichten en ervaringen op dit gebied heeft hij opgebouwd bij zijn vorige bedrijf Mirabeau, een internetbureau. 

Sinds 2017 focust Bogaerts zich op innovatie en digitalisering van de zorg. Hij is algemeen directeur van BeterDichtbij, een bedrijf dat is opgericht samen met de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen. Met de dienst BeterDichtbij kunnen mensen eenvoudig (en veilig) digitaal in contact staan met hun eigen zorgverleners en zorgorganisaties.

(Neven)functies

  • Oprichter en algemeen directeur BeterDichtbij

Publicaties

Bogaerts werkt(e) aan de publicaties: