Traditiegetrouw brengt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in december een eindejaarspublicatie uit. In 2021 staan we in het essay Machtige mensbeelden stil, daar waar mensbeelden een grote rol kunnen spelen: bij politieke en beleidsmatige keuzes in de Nederlandse verzorgingsstaat.
Zo is de bijstand als vangnet tegen armoede tot stand gekomen, voortgekomen uit de politieke overtuiging dat het hebben van een bestaansminimum niet langer op liefdadigheid gebaseerd mocht zijn. Of een recenter voorbeeld: politieke keuzes over het voorzieningenaanbod in de zorg voor ouderen gaan uit van de aanname dat zo lang mogelijk thuis blijven wonen een waardig bestaan ten goede komt.
Waarom dit essay?
De RVS wil met dit essay aanzetten tot reflectie. Deze reflectie is een onmisbaar onderdeel van het alom geroemde streven naar ‘meer menselijke maat’ in de Nederlandse verzorgingsstaat. Dit begint bij het vaker en bewuster stilstaan bij de normatieve grondslagen van politieke en beleidsmatige keuzes. Om deze ambitie serieus te kunnen nemen, mag het aan een kritische blik op de impliciete en expliciete aannames over het leven en het gedrag van burgers in politiek en beleid niet ontbreken. Zo moet meer manoeuvreerruimte voor politici en beleidsmakers mogelijk worden gemaakt om telkens voorbij wetten en regels naar mensen te kijken. Hierdoor ontstaat er ruimte voor tegenmacht, die in de praktijk nodig is om van een dominant mensbeeld af te wijken.
Aanbiedingsbijeenkomst
Op maandag 13 december heeft de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) zijn eindejaarsessay Machtige Mensbeelden tijdens een symposium aan Marcelis Boereboom, Secretaris-Generaal van VWS, aangeboden. Onder andere André Bosman (voorzitter van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties), Esmah Lahlah (wethouder van de gemeente Tilburg) en Amma Asante (voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad) hebben hun visie op dit actuele thema gegeven. Wilt u het symposium terugkijken? Dat kan via deze YouTube link.
De burger kan niet langer wachten
Welke verwachtingen heeft de overheid van burgers? Welke mensbeelden zijn hierbij leidend? En hoe kan beleid beter aansluiten bij de behoeften van burgers, ondanks of dankzij deze mensbeelden?
Hierover sprak raadslid Erik Dannenberg met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Als zelfverklaarde 'verdwaalde hulpverlener' vertelt Erik Dannenberg vanuit eigen ervaring over hoe burgers in de knel kunnen komen door overheidshandelen. Met de Nationale Ombudsman bespreekt hij hoe het loslaten van bestaande mensbeelden kan bijdragen aan verbeteringen in het contact tussen de overheid en burger. Beluister de podcast.
Tijdens de RVS Jaarconferentie hebben de deelnemers een deelsessie bijgewoond over mensbeelden. Dit gebeurde onder leiding van raadslid Erik Dannenberg en adviseur Oliva Butterman. Hier kwamen interessante dialogen uit voort waarbij mensbeelden vanuit verschillende perspectieven werden belicht. Lees hier meer over in de weblog.
Jongeren en hun zorgen voor hun morgen
Jongeren moeten een stem krijgen in het politieke debat en mee kunnen bouwen aan beleid Bundel i.s.m. 14 adviesraden - mei 2022
Over bezorgd
Maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder jongvolwassenen Essay - juli 2018
Leeftijdsgrenzen
Betere kansen voor kwetsbare jongeren Advies - juni 2018
Plezier in bewegen
Sporten en bewegen hoort een vanzelfsprekend onderdeel te zijn van het onderwijs. Advies i.s.m. de Sportraad en de Onderwijsraad - september 2018