Jaarconferentie 2023: Transitie is mensenwerk (presentaties)

Op 13 oktober 2023 vond onze jaarconferentie plaats: 'Transitie is mensenwerk: Samen verleggen we de stroom in zorg en welzijn'.

Hier vindt u de links naar de presentaties van de plenaire sessie en de deelsessies, de openingsspeech van onze voorzitter Jet Bussemaker en informatie over de sprekers. 

Beeld: ©RVS

Sprekers

Jet Bussemaker is onze voorzitter en hoogleraar ‘Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg’ bij het Leids Universitair Medisch Centrum en de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit van Leiden. De overtuiging van Jet Bussemaker is: ‘De zorg gaat over meer dan het anders inrichten van de taken in een ziekenhuis of verpleeghuis, het gaat ook over hoe we in onze samenleving met elkaar leven & zorgen voor morgen.’

Derk Loorbach is directeur van DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen,  Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is een van de grondleggers van de transitiemanagement-aanpak als een nieuwe manier van governance voor duurzame ontwikkeling. Hij heeft meer dan honderd publicaties in dit vakgebied op zijn naam staan en is als actie-onderzoeker betrokken bij vele transitie-processen in de bestuurs- en zakenwereld, het publieke domein en in de wetenschap. Derk Loorbach geeft regelmatig keynotes in Europa en daarbuiten.

Workshops

Deelsessie 1: Anders Verantwoorden. Door o.a. Antoinette Reerink en Ageeth Ouwehand. Op basis van 'Is dit wel verantwoord?'.

Deelsessie 2: Hoe zorgen we samen voor eerstelijnszorg als basisvoorziening in de wijk?  Door o.a. Catrien Schimmelpenninck, Karlijn Nijmeijer en Godfried Bogaerts.  Op basis van 'De basis op orde'

Deelsessie 3: Een adaptief en duurzaam zorgstelsel Door o.a.  Stannie Driessen en Joris van Eijck. Op basis van 'Met de stroom mee'.

Deelsessie 4: Een publiek gedragen publieke gezondheidszorg. Door o.a. Marina de Lint, Leo Ottes en Marleen Kraaij-Dirkzwager. Op basis van 'Op onze gezondheid - de noodzaak van een sterkere publieke gezondheidszorg'. 

Deelsessie 5: Sociale netwerken in tijden van 'individualisering'. Door o.a. Ympkje Albeda en Pieter Hilhorst. Op basis van  Ruimte maken voor ontmoeting en Anders leven en zorgen

Deelsessie 6: Volksgezondheid en zorg binnen planetaire grenzen. Hoe ziet dat er uit? Door o.a. Jodine Smits, Dajana Perkić en Martijn van der Steen. Voert het gesprek verder dan de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.

Deelsessie 7: Domein overstijgend samenwerken aan kansengelijkheid. Door o.a. Janna Goijaerts en Hafez Ismaili M’hamdi

Deelsessie 8: Machtige Mensbeelden. Door o.a. Olivia Butterman en Erik Dannenberg. 

Deelsessie 9: Voorstelling ‘Groeten uit de GGZ’. Door o.a. Danielle van der Sluis en Nicky van Dam. 

Extern werkbezoek: de Herstelacademie als schuilplaats bij tegenslag. Door o.a. Ineke Hoekstra en Floortje Scheepers

Beeld: ©RVS