M.M. (Marleen) Kraaij-Dirkzwager MScPH

M.M. (Marleen) Kraaij-Dirkzwager MScPH

Functie
Raadslid
Telefoonnummer
070 - 340 50 60
E-mailadres
mail@raadrvs.nl

Marleen Kraaij-Dirkzwager is arts Maatschappij + Gezondheid. Tijdens haar werk in de tropen en in oorlogsgebieden leerde ze dat schaarste je dwingt om te kiezen. En dat is precies de uitdaging waar onze samenleving voor staat. Haar missie? Samen moeilijke keuzes durven maken om menskracht en financiële middelen zo goed mogelijk in te zetten. Kraaij-Dirkzwager is sinds 2021 lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Beeld: ©Ad Verstijnen / https://adverstijnen.nl/

‘Met zijn vijven op een motorfiets. Zo verplaatsten mijn man en ik ons door de rijstvelden van de Filipijnen. We waren daar 21 jaar geleden als arts in opleiding. Toen ik jaren later een schilderij met zo’n tafereel tegenkwam, wilde ik het graag hebben. Als herinnering aan alles wat ik daar leerde. Maar ook omdat het zo past bij de uitdaging van deze tijd.

In Nederland denken veel mensen dat de mogelijkheden oneindig zijn in de zorg. We beseffen onvoldoende dat níét alles kan. We praten over de kwaliteit van zorg. Maar intussen kunnen mensen op steeds meer plekken geen basiszorg krijgen. De huisarts is verdwenen uit het dorp en de thuiszorg kan de zorg voor het groeiende aantal ouderen niet meer bieden. Er is sprake van schaarste. En wat ik geleerd heb in de tropen en in oorlogsgebieden: schaarste dwingt je om te kiezen.

We staan dus aan de vooravond van radicale keuzes. Er worden akkoorden gesloten, maar hoe maken we samen de moeilijke keuzes die daarna komen? Wat verwachten we van elkaar en van de overheid? Welke risico’s aanvaarden we als niet alles meer kan? Intussen zitten veel zorgverleners moreel klem. Ze weten en voelen wat het goede is om te doen. Maar ze zijn steeds vaker niet in staat om dat te leveren, want het zorgsysteem loopt vast. We zouden veel meer naast ze moeten gaan staan. Zo kun je samen ethische dilemma’s bespreken en problemen waar mogelijk oplossen. In plaats van te roepen dat zijzelf de boel wat beter moeten organiseren of wat harder moeten lopen.

Zit je met elkaar op de motorfiets, dan moet je weten wie er stuurt en hoe je elkaar vasthoudt. Ons zorgstelsel is nog geen wendbare motorfiets. Langzaam groeit het besef: we hebben elkaar nodig om de problemen op te lossen. We zullen het gesprek aan moeten met elkaar, ook als de keuzes gevoelig liggen. Dat zie ik als mijn belangrijkste bijdrage vanuit de Raad.’

Loopbaan

Marleen Kraaij-Dirkzwager is vrijgevestigd arts Maatschappij + Gezondheid. Haar geneeskundeopleiding volgde ze aan de Universiteit Maastricht en haar Master in Public Health aan de London School for Hygiene and Tropical Medicine. Haar loopbaan ontwikkelde zich langs gezondheidscrises. Kraaij-Dirkzwager werkte voor verschillende organisaties die in gezamenlijkheid willen bijdragen aan het beschermen en bevorderen van de gezondheid van mensen in kwetsbare omstandigheden. In Darfur en Zuid Soedan werkte zij als arts en coördinator van het medisch team.

In Nederland ligt haar focus op infectieziekte uitbraken, medisch-milieukundige vraagstukken en psychosociale hulpverlening bij schokkende gebeurtenissen. In het verleden werkte Kraaij-Dirkzwager onder andere bij het Ministerie van VWS, het RIVM en het Instituut Fysieke Veiligheid.

(Neven)functies

  • Vrijgevestigd arts Maatschappij + Gezondheid, draagt met name bij aan crisisbeheersing vanuit eenmanszaak Arts M+G advies, supervisie en coaching.
  • Docent bij Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH)
  • Initiator van www.ditisgoedezorg.nl

Publicaties

Kraaij-Dirkzwager werkt(e) onder andere aan de volgende RVS publicaties: