Je voelt het gewoon

Sociale klasse blijkt een belangrijke rol te spelen bij schoolkeuze en segregatie. Dat blijkt uit het onderzoek Je voelt het gewoon. Een onderzoek naar schoolkeuze en segregatie in Amsterdam-Noord dat Dionne Zeldenrijk binnen het adviestraject Sociale stijgers en dalers heeft uitgevoerd.

Schoolkeuze

In Je voelt het gewoon is op vier dicht bij elkaar gelegen basisscholen in Amsterdam-Noord gekeken naar de overwegingen van ouders bij het maken van een schoolkeuze, als ook naar hun opvattingen over segregatie. Terwijl voor lageropgeleide ouders de ‘kleur’ van de school een rol speelt, is dat niet het geval voor hogeropgeleide ouders. Zij kiezen vooral op basis van sociale gelijkgestemdheid. “Deze kinderen passen gewoon niet bij elkaar”, “Het paste gewoon sociaal gezien” en “Je voelt het gewoon”, zijn enkele uitspraken die zij daarover doen.

Paradox

Het onderzoek geeft inzicht in de paradox dat enerzijds veel Nederlanders meer onderlinge sociale cohesie wensen en dat anderzijds dit in de praktijk maar niet tot stand komt. De achtergrond van deze paradox lijkt eenvoudig: in de eigen situatie kiezen ouders nu eenmaal liever voor contact met gelijkgestemden, met oog op hun kinderen en zichzelf. Veranderen hoeft voor hen niet, want sociaal gezien staan bepaalde groepen gewoon te ver van elkaar af.

Het onderzoek is uitgevoerd door Dionne Zeldenrijk. Het is haar afstudeeropdracht waarvoor zij stage heeft gelopen bij de RMO.