Onze planeet wordt steeds ongezonder, dat is niet alleen een ecologisch probleem, maar ook een gezondheids- én een rechtvaardigheidsprobleem, zo stelt de Raad in dit advies. Als we onze gezondheid belangrijk vinden, dan moeten we de planetaire grenzen, zoals klimaatverandering en vervuiling serieus nemen en centraal stellen binnen beleid.
Dat betekent niet alleen nieuwe gewoonten opbouwen, maar ook schadelijke systemen afbouwen. Daar hoort ook het maken van lastige keuzes bij, bijvoorbeeld over voeding, mobiliteit en industrie, maar ook binnen zorg en welzijn. Alleen zo komen we tot een gezonde en eerlijke samenleving die ook in de toekomst houdbaar is.
Waarom dit advies?
We overschrijden inmiddels zes van de negen planetaire grenzen, zoals klimaatverandering, chemische vervuiling en biodiversiteitsverlies. Dit bedreigt onze gezondheid op talloze manieren, denk aan toenemende hittestress, luchtwegklachten, waterschaarste, kanker en psychische klachten. Dit speelt niet alleen ver weg of in de toekomst, maar ook al in het hier en nu. Planetaire ongezondheid zorgt voor ongezondheid van mensen.
Werkwijze
Dit is een advies over een groot vraagstuk dat ons brengt bij domeinen buiten het veld van zorg en welzijn. En het gaat over thema’s die de RVS eerder slechts zijdelings heeft aangestipt: duurzaamheid, klimaatverandering, ecologie en milieu. Met dit advies komt daar verandering in, want het overschrijden van de planetaire grenzen is een van de grootste bedreigingen voor onze volksgezondheid en onze samenleving.
Dit advies is gebaseerd op nationale en internationale literatuur over planetaire ontwikkelingen, duurzaamheidstransities en de effecten daarvan op volksgezondheid en samenleving. Daarnaast zijn interviews gehouden met experts, beleidsmakers en vertegenwoordigers van onderzoeksinstituten. Ook waren twee denksessies met experts onderdeel van het proces om tot dit advies te komen.