Dr. E.M. (Ellen) Grootegoed

Dr. E.M. (Ellen) Grootegoed

Functie
Senior adviseur
Telefoonnummer
06 - 11 79 47 68
E-mailadres
em.grootegoed@raadrvs.nl

Ellen Grootegoed werkt sinds juni 2020 bij de RVS als senior adviseur. Haar wetenschappelijke kennis over zorg en welzijn zet zij via de RVS graag in voor de beleidspraktijk op nationaal, regionaal én lokaal niveau. De verbinding tussen Volksgezondheid & Samenleving, die de RVS agendeert, spreekt haar erg aan: het medisch en sociaal domein werken nog te vaak langs elkaar heen, waar zij elkaar juist zouden kunnen versterken. De urgentie van die verbinding wordt nog eens versterkt door Corona. In de rol van adviseur hoopt ze haar bijdrage te leveren aan gezondheidswinst, menswaardige zorg en een veerkrachtige samenleving.

De zorg is vaak in beeld als kostenpost, maar is in essentie ook een sociaal bindmiddel. De zorg verbindt mensen uit allerlei lagen van de maatschappij, met dank aan de mantelzorgers, vrijwilligers en professionals die dagelijks voor ons klaar staan.

Loopbaan

Ellen Grootegoed werkte aan verschillende universiteiten als beleidssocioloog. Ze heeft een brede sociaal-wetenschappelijke opleiding genoten aan University College Utrecht (BA 2005) en aan de Universiteit Utrecht (MSc 2007, cum laude). In 2007 startte ze haar loopbaan als junior onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. In 2013 promoveerde ze op het thema zelfredzaamheid in de zorg aan de Universiteit van Amsterdam, met haar proefschrift getiteld Dignity of Dependence. In haar verdere loopbaan (aan de Universiteit van Edinburgh en Universiteit voor Humanistiek) behield ze haar wetenschappelijke focus op veranderingen in de verzorgingsstaat, op het snijvlak van zorg en welzijn.

Publicaties

Ellen Grootegoed werkt (onder andere) aan de volgende RVS publicatie: