Familie Kumar - mini-documentaire Mens en Machine: wie maakt wie?

Technologische ontwikkelingen gaan sneller dan wij kunnen bijbenen en dringen door in alle facetten van het dagelijks leven. Wat betekent dat voor mens en maatschappij? Wat zijn de kansen en mogelijkheden, wat zijn de risico’s? Zijn wij klaar voor de toekomst? De RVS maakte drie mini-documentaires om te laten zien dat de toekomst al begonnen is.

Verschuivende machtsverhoudingen

De RVS ging tijdens de conferentie “Mens en Machine: wie maakt wie?” op 16 mei 2017 in gesprek met 140 experts uit de zorg- en zorgverzekeringssector, wetenschap en techniek. Daar kwam het thema “Verschuivende machtsverhoudingen” naar voren als meest urgent om verder uit te werken. Ook merkten de deelnemers de thema’s “Psychosociale effecten van een virtuele wereld” en “een nieuwe verhouding tussen mens en machine” aan als urgent. Naar aanleiding van de conferentie constateert de RVS dat we in ons land nog niet voldoende voorbereid zijn op de impact van technologische ontwikkelingen op zorg en welzijn.

Familie Kumar

Het leven van de familie Kumar is ingrijpend veranderd door het samenspel van technologische ontwikkelingen. Het roept veel vragen op:

  •  Kan een chatbot een advocaat vervangen?

  •  Met welke studie ben je zeker van een baan?

  •  Gebitscontrole? Daarvoor ga je toch niet meer naar de tandarts?

  •  Wil je ook een robot die voor je kookt?

  •  Is een baan in de toekomst een luxe?

Bekijk de documentaire van de familie Kumar (youtube)