Regulering van behandeling van de huid met IPL – en laserapparatuur

In december 2018 heeft de toenmalige minister van Medische Zorg en Sport de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) gevraagd om naast het advies ‘De B van Bekwaam - naar een toekomstbestendige Wet BIG’  aanvullend advies uit te brengen over de vraag: ‘Hoe kunnen behandelingen van de huid met onder andere IPL- en laserapparatuur als voorbehouden handeling in de wet BIG worden opgenomen, zonder specifieke technieken in de wet te noemen?’

Het verzoek is voortgekomen uit de Kamerbehandeling van een wijziging van de Wet BIG in verband met het tuchtrecht (BIG I). Tijdens deze behandeling is de suggestie gekomen om bij de voorbereiding van de Wet BIG II te onderzoeken of het mogelijk is om een meer algemene definitie te gebruiken in plaats van het benoemen van specifieke technieken in de wet, aangezien deze in de toekomst achterhaald kunnen zijn of aangevuld dienen te worden. In dit briefadvies doet de RVS aanbevelingen aan de minister.

Wat is een IPL- en laserbehandeling?

Voor de beantwoording van de adviesvraag is het van belang helder te hebben wat IPL- en laserbehandelingen precies zijn. IPL is een afkorting van Intense Pulsed Light. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een Xenon flitslamp waarbij een breed spectrum licht wordt afgegeven. Een laser is een apparaat dat een intense lichtbundel van een specifieke kleur kan produceren.  

'Energetische' therapieën

Al deze ‘energetische’ therapieën kunnen gebruikt worden om huidproblemen te behandelen. Zoals bloedvatafwijkingen, pigmentproblemen, verwijdering van tatoeages, overbeharing en huidaandoeningen. Als de huid teveel opwarmt kunnen (te grote) beschadigingen ontstaan met roodheid, vochtophoping, korstvorming, blaarvorming, littekenvorming en verandering van de pigmentatie van de huid tot gevolg. Alhoewel deze bijwerkingen tijdelijk of permanent ontsierend kunnen zijn, zijn zij zelden levensbedreigend.