Sociaal bezuinigen

Overheidsorganisaties kunnen zuiniger met hun budgetten omspringen. Een cultuur van zuinigheid kan een forse besparing op de overheidsuitgaven opleveren. Daarvoor moet wel een einde komen aan het belonen van budgetuitputting.

Mechanismen bij bezuinigingsrondes

Echter, de prikkel om dezelfde doelen met minder geld te behalen, is structureel afwezig. Veeleer is het tegendeel het geval: budgetuitputting wordt beloond. Dit is een van de advieslijnen van de RMO in zijn briefadvies Sociaal bezuinigen. Het advies is geschreven ten behoeve van de ambtelijke opdracht om structureel 20% te bezuinigen op de overheidsuitgaven.

Het advies legt een aantal mechanismen bloot die bij bezuinigingsrondes optreden. Een daarvan is dat bezuinigingen vaak generiek in plaats van specifiek plaatsvinden. De pakketmaatregel AWBZ kan bijvoorbeeld onnodige aanspraken verminderen, maar tegelijk voorzieningen weghalen bij degenen die deze voorziening echt nodig hebben, zoals bijvoorbeeld de groep van licht dementerenden die thuis wonen – wat vervolgens op een andere begrotingspost weer tot stijgende uitgaven leidt.


De RMO heeft zijn briefadvies aangeboden aan minister-president Balkenende en de vicepremiers Bos en Rouvoet.