Evaluatie RVZ 2004-2008

Op 19 maart 2009 is de vierjaarlijkse evaluatie (2004-2008) van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan minister Klink aangeboden. De Kaderwet adviescolleges (artikel 28) bepaalt dat elke adviesraad aan het einde van een zittingsperiode verplicht is de werkzaamheden te evalueren. Een verslag hiervan wordt gezonden aan de desbetreffende minister en aan beide Kamers der Staten-Generaal.

Geen uitgebreide evaluatie

De RVZ heeft afgezien van een uitgebreide evaluatie, waarin alle facetten van het functioneren van de RVZ aan bod komen. De wettelijk verplichte evaluatie komt immers op een voor zo’n algehele doorlichting minder gelukkig moment. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft voorstellen voor een herziening van het adviesstelsel aan de Tweede en Eerste Kamer voorgelegd. Het overleg tussen kabinet en Tweede en Eerste Kamer moet uiteraard worden afgewacht.

Externe evaluatie

De Raad heeft voor een externe evaluatie gekozen. Hij heeft bureau Inzicht en Implementatie, een adviesbureau actief in zowel de publieke (zorg)sector als het bedrijfsleven, gevraagd deze uit te voeren. Dit bureau heeft een aantal mensen geïnterviewd over de RVZ. Het resultaat vindt u in het rapport.

Contactpersoon is drs. Pieter Vos, algemeen secretaris van de RVZ.