De verzekeraar en de patiënt: een succesvolle coalitie

Op 20 januari 2009 overhandigde prof. dr. W.N.J. Groot, lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) de brochure ’De verzekeraar en de patiënt: een succesvolle coalitie’ aan de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie en Zorgverzekeraars Nederland.

Samenwerking RVZ en NPCF

De brochure is het resultaat van een samenwerking tussen de RVZ en de NPCF. Beide partijen willen hiermee de aandacht vestigen op de belangrijke positie van de patiënt in het inkoopproces en tegelijkertijd benadrukken dat er al veel goede initiatieven door verzekeraars worden ondernomen om patiëntgestuurde zorginkoop in de praktijk te brengen.

Drie lessen

In de brochure worden acht projecten van acht verschillende verzekeraars besproken die op verschillende manieren invulling geven aan patiëntgestuurde zorginkoop. Per project zijn wenken voor de praktijk geformuleerd. Daarnaast worden er drie lessen getrokken uit deze goede voorbeelden:

  • Patiëntenorganisaties doen er goed aan waar mogelijk zelf concrete criteria en bruikbare instrumenten te ontwikkelen.
  • Zorgverzekeraars moeten patiënten gericht en structureel inzetten, en hun wensen en eisen vroegtijdig afstemmen met de zorgaanbieders.
  • De uitkomst moet altijd zijn: concrete criteria die kwaliteit en klantgerichtheid centraal stellen bij de inkoop van zorg.

Deze brochure is een vervolg op het advies Zorginkoop.