Meer doen met mensen

In het kader van het adviestraject participatie heeft de RMO een achtergrondstudie laten uitvoeren naar de manieren waarop de deelname van deze groepen bevorderd kan worden. Rogier den Uyl beschrijft in zijn notitie een nieuwe vorm van sociale activering op de grens van de reguliere arbeidsmarkt en vrijwilligerswerk.

Bevorderen van arbeidsparticipatie

Het kabinet zet voor de komende jaren sterk in op het bevorderen van de arbeidsparticipatie in Nederland. De werkloosheid is de afgelopen jaren reeds sterk gedaald, maar bepaalde groepen zijn blijvend op grote afstand van de arbeidsmarkt geraakt. Voor de honderdduizende mensen die, om welke reden dan ook, in een langdurige uitkeringssituatie bevinden is een reguliere betaalde baan vaak een brug te ver.

Lokale activeringscentra

Rogier den Uyl pleit in zijn notitie voor de oprichting van lokale activeringscentra waar mensen, met behoud van uitkering, allerhande taken en diensten kunnen vervullen in wijk en buurt. Hierdoor kunnen langdurig werklozen uit de negatieve spiraal raken waarin ze vaak verkeren en vaardigheden aanleren die hen op weg kunnen helpen naar een regulier betaald werk.