Persoonlijke levenssfeer : Privacy in verpleeghuizen

Eind april 1996 heeft de Raad het advies Persoonlijke levenssfeer aan staatssecretaris Terpstra uitgebracht. Daarin stelt de Raad dat iedere bewoner die dat wil een eigen kamer met sanitaire voorzieningen moet kunnen krijgen.

Eenpersoonskamers

Om te beginnen zouden daarom alle nieuwe en te verbouwen verpleeghuizen voortaan volledig met eenpersoonskamers moeten worden ingericht. Ook zouden de kamers gemiddeld 5 m2 groter moeten worden, zodat elke bewoner voor zichzelf 15 m2 beschikbaar heeft. De Raad heeft berekend dat uitvoering van dit nieuwe beleid tot het jaar 2000 fl. 40 tot 53 miljoen extra kost. Daarvoor kunnen dan ruim 23.000 eenpersoonskamer (38%) op een totaal van 61.000 bedden worden gerealiseerd.

Klantgerichtheid verbeteren

De Raad vindt verder dat de klantgerichtheid en het woon- en leefklimaat in verpleeghuizen moet worden verbeterd. Bewoners en familie vinden het heel belangrijk dat het personeel en het management van verpleeghuizen naar hen luisteren en met hun wensen rekening houden. Als men het gevoel heeft als persoon te worden gerespecteerd, is men desnoods bereid een kamer te delen met andere bewoners. De overheid zou dit moeten bevorderen door een stimuleringsprogramma op te stellen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuisbewoners en de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuiszorg.

Reactie staatssecretaris Terpstra

In een reactie op het advies schrijft staatssecretaris Terpstra meer eigen kamers voor verpleeghuisbewoners te willen. Een- en tweepersoonskamers worden volgens haar de norm. Verder zal zij stimuleren dat de bejegening van verpleeghuisbewoners wordt verbeterd.