Tussen vangnet en trampoline

In dit werkdocument schetst de RMO zijn visie op de toekomst van de sociale zekerheid. Dit op verzoek van de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hoofdlijnennotitie

Naast het bestaande werkprogramma voor 2005 ontving de RMO een nieuwe adviesaanvraag van de vaste Kamercommissie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid. De vraag was een hoofdlijnennotitie op te stellen over een toekomstbestendig stelsel op het terrein van arbeidsmarkt en sociale zekerheid.

Bijdrage tot discussie

Met het werkdocument 8 “Tussen vangnet en trampoline” geven Hans Adriaansens, Krijn van Beek en Rienk Janssens van de RMO aan dit verzoek gehoor. Het document moet vooral gezien worden als een bijdrage tot discussie en verdere doordenking. De basis van de oplossingsrichting concentreert zich rond de introductie van een fiscaal toeslagstelsel dat recht doet aan zowel de beschermings- als de activeringsfunctie van de sociale zekerheid.

Het werkdocument werd besproken op een semniar op 18 april 2005, georganiseerd door de Tweede Kamer over de toekomst van sociale zekerheid en arbeidsmarkt. Aanleiding was de kabinetsnotitie Nieuwe accenten op het terrein van werk en inkomen.