Het preventieconcert

In de studie ‘Het Preventieconcert’ worden zes Europese landen vergeleken: Duitsland, Engeland, Hongarije, Finland, Nederland en Zweden. Nederland behoort tot de landen, die een sociaal zorgverzekeringsstelsel hebben.

Stagnatie

Dat verklaart mede waarom de ontwikkeling van de volksgezondheid in Nederland stagneert. Stonden we in 1960 qua levensverwachting tussen de meest welvarende landen nog op de tweede plaats, inmiddels zijn we via een goede vierde plaats in 1980 afgezakt uit de kopgroep naar een gedeelde 14e plaats in 2000. We gaan minder snel vooruit dan de landen om ons heen. Zwitserland, Spanje, Frankrijk en Italië waren ons al eerder gepasseerd, het verenigde Duitsland en Oostenrijk passeerden onlangs, en België, Finland en het Verenigd Koninkrijk liggen op de loer. Alleen Denemarken doet het nog slechter.

Advies

In de loop van 2006 komt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg met een advies aan minister Hoogervorst over de verdere verbetering van de volksgezondheid. De studie naar publieke gezondheidszorg in verschillende Europese landen maakt daar onderdeel van uit.