Mogen ouderen ook meedoen

In de adviezen Mogen ouderen ook meedoen (nr. 33) en Ouderen tellen mee (nr. 34) zegt de RMO onder meer dat een zinvolle dagbesteding, ook op hoge leeftijd, een voorwaarde is voor een goede kwaliteit van leven.

Het verdwijnen van buurtwinkels, postkantoren en bushaltes uit woonwijken heeft meer invloed op het welbevinden van ouderen dan de aanwezigheid van een wijkcentrum. Zorg dat ouderen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Des te minder hoef je te investeren in specifiek ouderenbeleid.

Algemeen boven specifiek

Algemeen beleid heeft de voorkeur boven specifiek beleid. Dat is logisch, financieel aantrekkelijk en sociaal gunstig. Investeer in een toegankelijke samenleving voor iedereen. Dat betaalt zichzelf terug in minder aanspraken op bijzondere voorzieningen in welzijn, wonen en zorg.

Kwetsbare ouderen

Lang niet alle ouderen zullen actief, zelfdredzaam en kapitaalkrachtig zijn. Zo is ruim een vijfde van de 65-plussers in 2020 relatief arm. Ook voelen veel ouderen zich sociaal kwetsbaar. Zij hebben vooral behoefte aan een veilig gevoel. Dat voorkómt dat ze beroep doen op professionele zorg.

Solidariteit

Zorg ervoor dat de samenleving toegankelijk blijft voor praktisch alle ouderen. Dat is een kwestie van solidariteit. Niet alleen de samenleving, ook ouderen zelf hebben daar alle baat bij.