De Staat van het Stelsel

Welk probleem lost dit advies op?

We hebben nog geen manier om systematisch zicht te houden op de belangrijkste prestaties van het zorgstelsel. Daardoor zijn we niet goed in staat om tijdig te reageren op ongunstige veranderingen, verantwoording af te leggen over bijvoorbeeld niet beoogde gevolgen van maatregelen en meer in het algemeen de vinger aan de pols van het zorgstelsel te houden. Er is nu in de vorm van een balanced scorecard een methode om hierin verbetering te brengen, maar die moet nog worden ingevoerd. Met dit advies willen we een aantal invoeringsproblemen verhelpen. Die hebben betrekking op het gebruiksdoel van de balanced scorecard, het draagvlak en de praktische toepassing.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Het belang van de consument is een van de vier vaste aandachtsgebieden die systematisch in kaart worden gebracht en gevolgd. Daardoor zal het consumentenperspectief meer gewicht in de schaal gaan leggen.

Wat zijn de gevolgen voor de zorgverlener?

Vanwege de nadruk die in de balanced scorecard wordt gelegd op bedrijfsmatig handelen en innovatie zullen deze aspecten van de zorgverlening worden versterkt. Met de balanced scorecard kan verder de modernisering van de curatieve zorg en de care worden bewaakt. Zo kan blijken of de vrijheid van handelen die aan zorgverleners wordt toegezegd, ook wordt gerealiseerd.

Wat is nieuw?

De jaarlijkse publicatie van een Staat van het Stelsel, gebaseerd op een systematisch overzicht van kerncijfers.

Adviesvoorbereiding

Het advies is voorbereid onder leiding van de raadsleden Mr. A.A. Westerlaken en Prof. dr. J.P. Holm. Zij worden bijgestaan door een ambtelijke projectgroep onder leiding van mr. J.P. Kasdorp. U kunt bij hem terecht met vragen over dit advies.