Gepaste zorg

Welk probleem lost dit advies op?

Hoewel Nederland qua gebruik van zorg relatief gunstig afsteekt tegen andere westerse landen, is er ook in Nederland sprake van overconsumptie en onderconsumptie. Zowel overconsumptie als onderconsumptie kunnen niet alleen tot gezondheidsschade bij de patiënt maar ook tot onnodige kosten leiden. Dit kan voorkomen, of in ieder geval verminderd worden door zorgaanbieders en zorgvragers tot gepast gebruik te stimuleren. Niet alleen deze twee partijen, maar ook overheid en zorgverzekeraars dienen hierbij hun verantwoordelijkheid te nemen.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Gepaste zorg betekent voor de consument een beter gezondheidsresultaat, grotere tevredenheid, en voor de verzekerde uiteindelijk minder kosten.

Wat zijn de gevolgen voor de zorgverlener?

Gepaste zorg is een combinatie van handelen op basis van evidence based medicine and patient centered medicine. Uiteindelijk betekent dit dat de zorgverlener betere en doelmatiger zorg kan en zal leveren.

Wat kost het?

Gepaste zorg leidt tot betere zorg voor minder geld. Wat is nieuw? Wanneer de consument in het zorgcircuit is terecht gekomen, dan bepalen de zorgaanbieders in overwegende mate het zorggebruik. Maatregelen om tot meer gepaste zorg te komen, dienen dus primair gericht te zijn op de zorgaanbieders. Beter geïnformeerde patiënten willen veelal minder zorg dan niet of slecht geïnformeerde patiënten. Het idee dat de meeste patiënten van alles willen, omdat het ‘niets kost’, klopt niet. Om gepast gebruik bij patiënten te bevorderen zijn zorginhoudelijke prikkels belangrijker dan financiële prikkels.