Gezondheidszorg en Europa : een kwestie van kiezen

Het advies Gezondheidszorg en Europa is op 10 december 2002 gepresenteerd op een conferentie georganiseerd door de Amerkaanse kamer van koophandel in Nederland.

Wat was het probleem?

Het nieuwe kabinet ontwikkelt plannen voor een grootscheepse hervorming van de Nederlandse gezondheidszorg. De vraag is of deze plannen acceptabel zijn binnen de Europese Unie.

Wat was de uitkomst?

In de Europese regelgeving zijn stelsels van sociale zekerheid vrijgesteld van allerlei regels die vrij dienstenverkeer en onvervalste mededinging garanderen. De RVZ concludeert dat het model dat de regering voor de basisverzekering voor ogen had volgens Europa niet onder de sociale zekerheidstelsels valt en dus wel aan de schaderichtlijnen moet voldoen. Nationale overheden mogen verzekeraars dan geen acceptatieplicht opleggen en een risicovereveningssysteem vereisen.

De adviesopdracht

Het Pharmaceutical Committee van de Amerikaanse kamer van koophandel in Nederland heeft de RVZ gevraagd advies uit te brengen over dit onderwerp. Daarmee is de Raad voor de Volksgezondheid voor het eerst door een derde partij ingezet om een advies uit te brengen.

De projectgroep

Het advies is voorbereid door de voorzitter van de raad, dhr. Sanders. Projectleider is Pieter Vos, de algemeen secretaris van de raad.