Bevrijdende kaders

Voor verschillende maatschappelijke ontwikkelingen – zoals individualisering, internationalisering, informatisering – neemt de overheid tegenwoordig een andere positie in de samenleving in en onderhoudt een andere relatie met burgers.

Principes

Dat heeft gevolgen voor de manier waarop de overheid ontwikkelingen en verschijnselen probeert te sturen en waarop publieke instituties zich organiseren. In eerdere adviezen heeft de RMO enkele principes geformuleerd voor de manier waarop de overheid haar rol kan vormgeven.

Kort samengevat komen die principes neer op: “meer ruimte voor uitvoerders en burgers binnen strikte kaders” en “aansluiten bij lokale contexten en preferenties”.In dit advies beantwoordt de Raad de vraag welke sturingsconcepten en -instrumenten de overheid nodig heeft om deze principes in praktijk te brengen.

Stand houden

Aan de hand van enkele cases, zoals community care, prostitutiebeleid en de kwalificatiestructuur in het beroepsonderwijs, toetst de Raad of deze concepten stand houden in de bestuurspraktijk van alledag.Voor dit advies is een externe opdracht uitgezet.