Medisch-specialistische zorg in de toekomst

De medisch-specialistische zorg moet drastisch worden gereorganiseerd. Niet het specialisme moet nog langer bepalend zijn voor de wijze waarop de zorg wordt ingericht, maar het probleem waarmee de patiënt zich tot de gespecialiseerde zorg wendt.

Dit schrijft de RVZ in zijn advies Medisch-specialistische zorg in de toekomst dat op 7 februari 2001 2001 aan minister Borst is uitgebracht.

Totaalpakket

In de toekomst moet de patiënt een op zijn behoeften afgestemd totaalpakket krijgen. Dit betekent dat de professionals de zorgprocessen opnieuw moeten beschrijven. De Minister kan dit stimuleren met gerichte financiële prikkels. Uit onderzoek blijkt dat met dit herontwerp van zorgprocessen flinke winst is te boeken. Zo konden bij diabetespatiënten amputaties van de voet worden voorkomen door een andere inrichting van het zorgproces.

Ontstaan nieuwe combinaties

Het opnieuw ontwerpen van zorgprocessen is lastig en heeft grote gevolgen, aldus de RVZ. Er zullen in de toekomst nieuwe combinaties van generalistische en specialistische zorg ontstaan, dwars door de muren van instellingen heen: de huisarts in dienst van het ziekenhuis, de specialist of gespecialiseerde verpleegkundige met een spreekuur in de huisartsengroep.