Interculturalisatie van de gezondheidszorg

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg wil dat de overheid maatregelen treft om de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg aan allochtonen structureel te verbeteren. Noodzakelijk is dat de aanwezige specifieke kennis en expertise toegankelijk wordt voor grotere groepen zorgverleners dan nu het geval is.

Tijdelijkheid en vrijblijvendheid

Het interculturalisatieproces in de gezondheidszorg is tot nu toe te veel blijven steken in een sfeer van tijdelijkheid en vrijblijvendheid. De urgentie en het permanente karakter van problemen in de zorg aan allochtonen zijn onvoldoende bij de overheid en het veld doorgedrongen en vragen daarom om een structurele en doortastende aanpak.

Om de kennis en ervaring, die nu vaak verbrokkeld in het veld aanwezig is, beter te benutten en ook voor anderen bereikbaar en beschikbaar te maken, stelt de RVZ voor een infrastructuur te ontwikkelen met daarbinnen een centraal steunpunt.

zorgopleidingen

Ook zal in de zorgopleidingen integraal aandacht moeten worden besteed aan interculturele zorgverlening. Zorgverleners zullen zo beter zijn voorbereid op de specifieke hulpvragen van allochtonen.

De noodzaak tot verbetering is groot, meent de RVZ. De gezondheidstoestand van allochtonen in Nederland is slechter dan die van autochtonen. Uit het advies blijkt dat er duidelijke verschillen zijn in zorggebruik tussen allochtonen en autochtonen. Speciale aandacht vraagt de RVZ voor de snel groeiende groep oudere allochtonen, de allochtone patiënten in de ggz en in de (verstandelijk) gehandicaptenzorg.