Professionals in de gezondheidszorg

We hebben als maatschappij hoge verwachtingen van de gezondheidszorg en van de professionals die er werken. Professionals worden daar dagelijks mee geconfronteerd. Dat geeft spanningen. Nu is een beetje spanning niet ongezond, maar de laatste tijd zijn er wel signalen dat die spanning te groot wordt. En dat is wel ongezond. Die signalen waren destijds de aanleiding voor minister Borst om de RVZ daarover advies te vragen,” zo zei mevrouw Le Grand bij de overhandiging van het advies.

Geld moet zorg volgen

Voor professionele beroepsuitoefening moet volgens de RVZ aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Een van die voorwaarden is dat het kabinet voor de budgetten en tarieven voor de collectief gefinancierde zorg uitgaat van inhoud en de omvang ervan. Daarbij moet nadrukkelijker rekening worden gehouden met de toegenomen mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling en met de normalisering van de werkdruk. Ook wil de RVZ dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van zorg en dat er meer wordt geinvesteerd in de ontwikkeling en implementatie van evidence-based richtlijnen.

Opleiding

Andere voorwaarden betreffen de opleiding van de professionals. De RVZ benadrukt dat kostenbeheersing belangrijk zal blijven en dat de overheid daartoe een beroep zal doen op de professionals. Daartoe moeten zij in hun opleiding voldoende met de daarvoor benodigde kennis en vaardigheden worden toegerust. De RVZ denkt bijvoorbeeld aan kennis over de organisatie van de gezondheidszorg en onderhandelingsvaardigheden. Voor professionals als verpleegkundigen en fysiotherapeuten verdient het ook aanbeveling in de opleiding de wetenschappelijke orientatie van het vak te bevorderen.

Het advies Professionals in de gezondheidszorg (99/15) is voorbereid door de raadsleden mevrouw M.J.M. Le Grand-van den Bogaard en mevrouw prof. dr. S.P. Verloove-Vanhorick. Bij het advies is het verslag verschenen van een expermeeting die samen met TECENA werd georganiseerd:Gender en professionals in de gezondheidszorg (99/16)