Europa en de gezondheidszorg

De Europese regelgeving zet het Nederlands systeem van ziektekostenverzekeringen onder druk. Dit schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in zijn advies Europa en de gezondheidszorg dat op 11 januari 2000 op verzoek aan minister Borst is uitgebracht.

Mededingingstoets

Zo zal de Wet op de toegang ziektekostenverzekeringen (Wtz) zeer waarschijnlijk de Europese mededingingstoets niet kunnen doorstaan. Dit betekent dat de standaardverzekering en de verplichte MOOZ-bijdrage van particulier verzekerden ten behoeve van het relatief groot aantal ouderen in het ziekenfonds afgeschaft moeten worden.

Gespannen voet

Ook de regels omtrent toelating van zorgverleninginstellingen en de daaraan gekoppelde contracteerplicht van ziekenfondsen en zorgkantoren staan op gespannen voet met de Europese regels. Evenals het Nederlandse systeem van landelijke en regionale afspraken tussen verzekeraars en zorgaanbieders over de aard, de omvang en de kosten van de zorgverlening.

Advies

De RVZ adviseert de minister om ruim voor de volgende regeerperiode de discussie te starten over de toekomst van ons ziektekostenstelsel, met de bedoeling een duidelijke keus te maken over de richting die we in Nederland uit willen. Het advies is voorbereid onder leiding van de raadsleden prof. dr. T.E.D. van der Grinten en prof. dr. P.A.H. van Lieshout.