Ethiek met beleid

Op 6 december 1999 bracht de RVZ het advies Ethiek met beleid uit aan minister Borst. De RVZ constateert daarin dat de ethische aspecten die aan veel beleidsbeslissingen zitten, vaak niet uitdrukkelijk worden betrokken in de besluitvorming.

Selectie

Een voorbeeld is het beleid van schaarste in de zorg dat noodgedwongen leidt tot selectie in behandeling van patiënten. Maar ook nieuwe ontwikkelingen kunnen ethische vraagstukken opleveren, zoals gentherapie en xenotransplantatie. Kenniscentrum Om beter voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen en bewuster om te gaan met ethische vraagstukken, zou het departement moeten beschikken over een kenniscentrum. Dit kenniscentrum heeft tot taak om een ethische agenda op te stellen.

Ethische problemen

En verder Verder moet dit centrum ondersteuning bieden bij de aanpak van ethische problemen. Niet alleen aan de overheid, maar ook aan de hulpverlening. Want juist deze worden vaak met ethische problemen geconfronteerd waarop zij onvoldoende zijn voorbereid. De opleidingen zouden in deze lacune beter moeten voorzien.

Ten slotte zal het kenniscentrum moeten helpen om voorlichting te geven over ethische vraagstukken en om publieksdebatten te organiseren over zaken waarover de meningen in de maatschappij ver uiteenlopen.