Octrooiering biotechnologie

Octrooiering van biotechnologische vindingen is een goed instrument om de innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen. De kwaliteit van de patiëntenzorg kan hierdoor toenemen. Bovendien zal octrooiering wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Wel zullen de kosten van geneesmiddelen hierdoor stijgen.

Beheersing kosten

Health technology assessment kan bijdragen aan de beheersing van deze kosten. Om octrooieringsmogelijkheden aanzienlijk te vergroten zou Nederland voorstellen om een grace period in de Europese octrooiregelgeving op te nemen, krachtig moeten ondersteunen. Daardoor kan nieuwe kennis geopenbaard worden, nog voor dat octrooi is aangevraagd.

Onafhankelijk netwerk

Verder zou in Nederland een onafhankelijk netwerk opgericht moeten worden, dat ten behoeve van de overheid en belanghebbende organisaties functioneert. Met onder andere als taken: publieksvoorlichting, kennis verzamelen over biotechnologische ontwikkelingen, inventariseren van ethische, juridische en economische aspecten en het organiseren van debat daarover.