Verslavingszorg herijkt

De hulp aan verslaafden moet sterk verbeteren. In de hulpverlening is daartoe meer regie en afstemming van doelen nodig. De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg schreven dit in hun advies Verslavingszorg herijkt dat op 19 juli jl. is uitgebracht op verzoek van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Strakkere regie

De RVZ en RMO adviseren om tot een strakkere regie te komen in de verslavingszorg. Op initiatief van de provincie moeten alle betrokken partijen binnen en buiten de verslavingszorg gezamenlijk een regiovisie voor verslavingszorg en verslavingsbeleid opstellen. Zo’n visie is een meerjarig beleidsplan, gebaseerd op de problemen en behoeften in de regio.

Financiers

Naast deze beleidsregie is regie op operationeel niveau nodig, waarbij de drie financiers (gemeenten, verzekeraars en justitie) op basis van de regiovisie in gezamenlijk overleg beslissen hoe het geld voor verslavingszorg moet worden besteed.

Alcoholverslaving

Ook de hulpverlening zelf moet beter. Vooral de verslaving aan alcohol moet eerder en beter worden onderkend door huisarts, specialist en bedrijfsarts.

Het advies Verslavingszorg herijkt is voorbereid onder leiding van de raadsleden prof. dr. P.A.H. van Lieshout en mevrouw M.J.M. Le Grand-van den Bogaard van de RVZ en drs. H.J. Kaiser van de RMO.