Besturen in overleg

In juni 1998 publiceerde de RVZ zijn advies Besturen in overleg. De Raad beantwoordt hierin vragen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over onder meer de communicatie tussen overheid en partijen in de gezondheidszorg.

Het advies bevat een analyse van de afhankelijkheid van overheid en veld ten opzichte van elkaar. Zij kunnen niet zonder elkaar concludeert de RVZ en daarom moeten zij met elkaar overleggen over het volksgezondheidsbeleid.

Flexibel

Het advies bevat aanbevelingen over de wijze waarop de overheid dit overleg met partijen moet vormgeven. Het overleg moet flexibel worden opgezet. Het is goed om periodiek de samenstelling en de vorm te bekijken. Ook zou het overleg transparant moeten zijn, vindt de Raad. Het parlement moet weten wat men bespreekt en wat daar uitkomt.

Informeren

Maar het aller belangrijkste is dat overheid en veld op een goede manier communiceren en elkaar informeren. Alleen zo zullen zij de gezondheidszorg kunnen besturen.

Het advies is voorbereid onder voorzitterschap van de raadsleden mr. I.W. Opstelten en prof. dr. T.E.D. van der Grinten.