Prikkels tot doelmatigheid

De vraag naar zorg stijgt sterker dan de middelen die voor de zorg beschikbaar worden gesteld. Dit komt met name door de dubbele vergrijzing. In het advies Prikkels tot doelmatigheid dat de RVZ op 6 april 1998 publiceerde, worden voorstellen gedaan over hoe de overheid kan bereiken dat meer wordt gedaan met de gegeven middelen.

Oplossingsrichtingen

De RVZ heeft drie oplossingsrichtingen verkend: vrije marktwerking, centrale sturing en maatschappelijk ondernemerschap. De RVZ vindt dat zowel een vrije markt met minimale overheidsinterventie als centrale sturing met maximale overheidsinterventie uiteindelijk niet leidt tot meer doelmatigheid. De vrije markt bezit ingebouwde doelmatigheidsprikkels, maar is onverenigbaar met kostenbeheersing in de vorm van budgettering. Terwijl centrale sturing ingebouwde doelmatigheidsprikkels mist.

Maatschappelijk ondernemerschap stimuleren

De RVZ adviseert de minister het maatschappelijk ondernemerschap te stimuleren. Hierbij stuurt de overheid slechts op hoofdlijnen. Verzekeraars en zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor de praktische invulling en leggen daarover publiekelijk verantwoording af. De Raad lanceert daarnaast een nieuw bekostigingsconcept, het competitieve budgetsysteem.

Bij het advies behoort een achtergrondnota Stimulering doelmatig gedrag. Deze is te bestellen door overmaking van Euro 9,08 op bankrekeningnummer 19 23 24 322 t.n.v. VWS te Den haag o.v.v. RVZ en het publicatienummer 97/18.