Benut de bouwopgave en energietransitie als kans om socialere buurten te creëren. Daartoe roepen de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en het College van Rijksadviseurs (CRa) op in het gezamenlijke advies ‘Ruimte maken voor Ontmoeting’ dat zij op 6 september 2022 hebben aangeboden aan Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge.
Herwaardering
De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en het College van Rijksadviseurs pleiten in het advies voor een herwaardering van de buurt als gezonde en sociale leefomgeving. Ruimtelijke condities kunnen de sociale samenhang in een buurt bevorderen. De ingrijpende ruimtelijke veranderingen op het gebied van wonen, mobiliteit en klimaat kunnen als hefbomen dienen om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Die kans mag niet worden gemist, maar dat gaat niet vanzelf.
Waarom dit advies?
Lees meer in ‘De sociale buurt’ over waarom wij dit adviestraject zijn gestart, en waar we ons op richten. De diverse bijdragen van denkers, doeners en ontwerpers zijn ondergebracht onder drie thema’s: (1) de waarde van diverse plekken, (2) de potentie van ontwerp, kunst en architectuur en (3) een passende rol voor de overheid.
Werkwijze
Onder de noemer WHO CARES bogen we ons de afgelopen jaren over de noodzaak van vernieuwende vormen van wonen en zorg voor de groeiende groep ouderen. Dit vanuit de centrale vraag:
Hoe kunnen Rijk en gemeenten burgers, private partijen en maatschappelijke organisaties beter in staat stellen om werk te maken van de sociale leefomgeving in buurten en dorpen?
In dit advies gaan we in hoofdstuk 2 eerst in op de feiten en de cijfers. We onderscheiden een aantal ouderdomeinen waarin ouders met problemen te maken kunnen hebben. Op die domeinen bekijken we wat die problemen betekenen voor het risico dat kinderen lopen op het ontwikkelen van problemen. Hoofdstuk 3 gaat over het borgen van de belangen van kinderen binnen een aantal ouderdomeinen. Aan de hand van 3 praktijkvoorbeelden onderzoeken we hoe de belangen van kinderen geborgd zijn. We focussen daarbij op schulden, wonen en volwassenen-ggz. Sterke sociale netwerken van ouders dragen bij aan een stevige context om in op te groeien. In hoofdstuk 4 gaan we daarom in op (het belang van) verschillende vormen van sociaal kapitaal en het versterken daarvan. Hoofdstuk 5 bevat de aanbevelingen. In hoofdstuk 6, de toegift, laten we zien hoe de aanbevelingen toegepast kunnen worden. Dit doen we aan de hand van een vervolg op de praktijkvoorbeelden uit hoofdstuk 3.
Het advies is op 6 september 2022 aangeboden aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge.
- Elke regio telt!
Een nieuwe aanpak van verschillen tussen regio’s
Advies i.s.m. RLi en ROB - maart 2023
- De regio als redding?
Over de dilemma’s rond regionaal werken aan gezondheid en zorg en het belang van balanceren
Essay - oktober 2022
|