Herstartblog De derde levensfase: In en na de coronacrisis

Weblogs

Het is zomer 2020. Vanwege corona is het een andere zomer dan we gewend zijn. De afgelopen maanden lieten zien dat er veel verschillen zijn in wat ouderen kunnen, willen en doen. Met deze blog herstarten we de reeks die we voor de coronacrisis zijn begonnen. Over wat we nodig hebben om het potentieel van de derde levensfase te verzilveren. Juist nu kunnen we kijken naar wat wél mogelijk is.

Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: De derde levensfase, het geschenk van de eeuw
De derde levensfase: het geschenk van de eeuw

Kleinkinderen op schermpjes

Het coronavirus trof 65-plussers harder dan anderen. Van 223 mannelijke en 116 vrouwelijke jong-gepensioneerden, van 65 tot 69 jaar, werd de derde levensfase door het virus abrupt beëindigd (Ontwikkeling COVID-19 in grafieken, RIVM). Voor anderen zal deze levensfase in het teken staan van langdurig herstel en mogelijk chronische beperkingen. Oppasoma’s en -opa’s moesten de afgelopen maanden genoegen nemen met kleinkinderen op schermpjes. Terwijl mantelzorgers hun oude ouders of kennissen slechts op afstand konden ondersteunen.

Rust en onrust

Iedereen moest wennen aan de nieuwe situatie. Opa’s en oma’s stonden ineens toch op de stoep: ‘We dachten: jullie zijn nu toch thuis, dus we komen gezellig even langs’. De coronamaatregelen hadden en hebben ook op mensen in de derde levensfase veel invloed. Ze missen hun sociale contacten, vrijwilligerswerk, en een enkeling het contact met collega’s, klanten of cliënten. Voor sommigen brengt dit rust, voor anderen juist onrust.

Optimaal deelnemen en bijdragen

Nog steeds krijgen we reacties op ons advies over de derde levensfase en haar potentie. Gezien het stijgende aantal mensen in deze groep zal de aandacht eerder toe- dan afnemen. Een goede reden om onze blogreeks te herstarten. Juist ook in tijden van corona is het hoopvol te kijken naar wat wél mogelijk is. Zodat ook mensen in de derde levensfase optimaal kunnen deelnemen en bijdragen aan de samenleving. Passend bij hun kwaliteiten, wensen en mogelijkheden.

Vanaf nu vind je tweewekelijks een nieuw perspectief op de derde levensfase op onze website.

Over de auteurs

Beeld: Myrthe Lenselink

Ageeth Ouwehand

Ageeth Ouwehand is Raadslid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Ze begon haar carrière als verpleegkundige en werkt sindsdien achtereenvolgens in verschillende sectoren van de gezondheidszorg. Ageeth is meester in de rechten. 

Beeld: Myrthe Lenselink

Aletta Winsemius

Aletta Winsemius is senior adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Aletta is geïnteresseerd in de participatiesamenleving in de breedste zin van het woord. Haar aandacht gaat vooral uit naar de transformatie van het sociaal domein en de consequenties voor mensen in kwetsbare situaties.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.