Vacature: twee ervaringsdeskundigen mentale volksgezondheid gezocht

Het projectteam mentale volksgezondheid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) zoekt twee tijdelijke ervaringsdeskundige projectteamleden op projectbasis (4 uur per week, voor 9 maanden). Dit projectteam bereidt een advies voor over mentale volksgezondheid. De inbreng van ervaringskennis draagt bij aan een sterk advies.

Als ervaringsdeskundige werk je nauw samen met de betrokken adviseurs en raadsleden. Je draagt bij aan het advies door kritisch mee te denken, interviews te doen (samen met de adviseurs) en je onder te dompelen in het vraagstuk. Herken jij jezelf in deze veelzijdige rol? Dan nodigen we je uit om te solliciteren. 

Wie zijn wij?

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) is een onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement. De raad bestaat uit 10 leden inclusief voorzitter Jet Bussemaker. De raad wordt bijgestaan door een team van ca. 20 inhoudelijke adviseurs, een communicatieteam en een team van ondersteuners. In onze adviezen hebben we aandacht voor de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van volksgezondheid & samenleving. De corona-, energie- en klimaatcrisis hebben de urgentie van de maatschappelijke opgaven op het gebied van volksgezondheid & samenleving vergroot. Kwetsbare groepen worden extra geraakt en de kansenongelijkheid in onze samenleving neemt toe. Ook het omgaan met de grenzen van zorg en het versterken van  maatschappelijke bindingen zijn belangrijke uitdagingen voor de komende jaren.

Over het project mentale volksgezondheid

Als ervaringsdeskundig projectteamlid word je onderdeel van het project mentale volksgezondheid. Deze bestaat uit twee adviseurs en twee raadsleden. De commissie bereidt het adviestraject voor en bespreekt de voortgang regelmatig met de gehele raad.

In het project staat de mentale volksgezondheid centraal. De mentale gezondheid van veel mensen staat onder druk. Dit raakt niet alleen individuen, maar ook de bevolking als geheel. In plaats van te focussen op individuele mentale gezondheid, benaderen we het in dit advies als een volksgezondheidsvraagstuk.

Iedereen krijgt met mentale last te maken. Sommige mensen bezwijken onder die mentale last, anderen niet. In dit advies richten we ons op de vraag wat er nodig is om de mentale last, waar nodig en mogelijk, te verminderen. Hiervoor brengen we de oorzaak-achter-de-oorzaak van mentale last in kaart om zo te komen tot concrete adviezen ter verbetering van de mentale volksgezondheid.

Naar wie zijn wij op zoek?

We zijn op zoek naar twee tijdelijke collega’s die ons projectteam komen versterken met ervaringskennis op het vlak van mentale gezondheid om zo te komen tot scherpere advisering die bijdraagt het verbeteren van de mentale volksgezondheid. Je vindt het leuk om samen te werken met mensen uit verschillende velden en disciplines. Je bent diplomatiek en hebt het lef om een onafhankelijk oordeel te vormen en uit te dragen. Je bent analytisch, creatief en overtuigend.

In de voorbereiding van het advies willen we ook op andere manieren ervaringskennis benutten, bijvoorbeeld via focusgroepen. Bij de organisatie en uitvoering van de focusgroepen kun jij een actieve bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door mensen uit te nodigen, mee te denken over werkvormen en de bijeenkomsten (mede) te leiden.

Functie-eisen

  • Je denkt en werkt op HBO+-niveau.
  • Je hebt een aantal jaar ervaring als ervaringsdeskundige (opleiding ervaringsdeskundigheid is een pré).
  • Je hebt (professionele) expertise en interesse in samenlevingsvraagstukken.
  • Je hebt aantoonbare praktijk-, beleids- en/of wetenschappelijke kennis van mentale volksgezondheid.
  • Je bent een teamspeler.
  • Je zorgt ervoor dat verschillende invalshoeken een plaats krijgen in het adviestraject, je werkt nauw samen met raadsleden, denkt onafhankelijk en geeft ook je eigen oordeel.
  • Je hebt affiniteit met minimaal twee van de volgende thema’s: leren, werken, zorgen.
  • Je hebt een netwerk dat relevant is voor dit advies en waar je een beroep op kunt doen indien nuttig en nodig (pré).

De RVS heeft diversiteit en inclusie hoog in het vaandel staan. We werken actief aan een diverse werkomgeving van onze organisatie. We moedigen kandidaten met alle achtergronden en identiteiten aan om te solliciteren.

Wat ga jij doen?

  • Als onderdeel van de adviescommissie het adviestraject mee vormgeven (aanpak en aanbevelingen).
  • Kritisch meelezen en  eventueel meeschrijven.
  • Klankbordgroep (mede) begeleiden.
  • Interviews (mede) doen.
  • Focusgroepen mede organiseren en (mede) begeleiden.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een tijdelijk project voor 9 maanden met een betaling voor 4 uur per week.

Bijzonderheden

  • Stuur je motivatie en actueel CV, uiterlijk zondag 5 mei 2024 naar bedrijfsvoering@raadrvs.nl onder vermelding van Vacature ervaringsdeskundig projectteamlid.
  • Wil je eerst meer weten neem dan contact op met Ympkje Albeda, projectleider Mentale Volksgezondheid, 06 27899991 of yj.albeda@raadrvs.nl.
  • De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op maandag 13 mei. We willen de procedure op korte termijn afronden.
Vacature