21 april Online aanbieding advies 'Herstel begint met een huis'

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Live stream

Het CBS meldde in augustus 2019 dat het aantal dakloze 18- tot 65-jarigen in Nederland de laatste tien jaar is verdubbeld: van 17,8 duizend in 2009 naar 39,3 duizend in 2018. Dakloosheid is een maatschappelijk probleem, dat bovendien (volks)gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dat maakt van dakloosheid een urgent thema dat de RVS niet zomaar naast zich neer kan leggen.

Online aanbieding advies 21 april 10.00 - 11.30 uur
Op verzoek van Paul Blokhuis, staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de RVS rondom dit thema het advies 'Herstel begint met een huis' geschreven dat op dinsdag 21 april tussen 10.00 - 11.30 uur via een live stream wordt aangeboden.

Programma:

  • 10.00 - 10.25 uur  Welkom en toelichting advies door voorzitter RVS Jet Bussemaker

  • 10.25 - 10.45 uur  Aanbieding en reactie staatssecretaris Blokhuis met online Q&A

  • 10.55 – 11.25 uur  Gesprek met Jamal Mechbal, ondersteuner bij STEK en reacties uit het veld

  • 11:25 - 11:30 uur  Afsluiting

Live stream volgen?
Wilt u ook online aanwezig zijn? Volg de live stream vanaf 9.55 uur via deze link.

Dakloosheid

In dit advies staat de preventie van dakloosheid centraal. Wat kunnen Rijk, (centrum)gemeenten, woningcorporaties, opvangorganisaties en andere spelers in de wijk doen om dakloosheid vaker te voorkomen? Hoe krijgen we risicofactoren eerder en beter in beeld? De RVS analyseert de oorzaken van dakloosheid en de routes die naar dakloosheid leiden. Van daaruit is het ook mogelijk om te adviseren over het voorkomen van dakloosheid. Doel van het advies om een handelingsperspectief te bieden voor de middellange termijn.

Expertmeeting 6 november 2019
Als eerste stap organiseerde de RVS op 6 november 2019 een expertmeeting bij de maatschappelijke opvang Tussenvoorziening te Utrecht. Meer dan veertig experts vanuit beleid, praktijk, wetenschap én ervaringsdeskundigen wisselden van gedachten rondom dit thema. Het ging om vragen als: Welke acties moeten er op de korte termijn genomen worden om de groei van het aantal daklozen op te vangen? En welke fundamentele vragen moeten we ons stellen om een nieuwe groei in de toekomst te voorkomen? Een verslag van de expertmeeting kunt u hier lezen.