Stervelingen, een podcastserie over samenleven met de dood

Sterfelijk zijn we allemaal. Maar toch lijkt het of we onze eigen dood steeds verder verbannen uit ons dagelijks bestaan. De RVS streeft naar nieuwe manieren waarin we de dood, verlies en rouw als onderdelen van het leven zien. Als opmaat naar een advies daarover - dat later dit jaar verschijnt - onderzoekt de Raad ons samenleven met de dood in de driedelige podcastserie ‘Stervelingen’. Te beluisteren op deze website en via diverse podcastkanalen. De podcasts zijn gerealiseerd door Slowpony/SCHIK in samenwerking met de RVS.

Stervelingen

Dood dichterbij

In media, films en literatuur is de dood vaak aanwezig. Velen van ons zien en lezen het allemaal graag, maar nadenken over je eigen dood of de dood van iemand die heel dichtbij staat, is veel moeilijker. Dat ongemak van een ‘dood dichtbij’ maakt het goed samenleven met de dood erg moeilijk. Met ‘Stervelingen’ wil de RVS een impuls geven aan het denken over de plek van de dood in ons leven en onze samenleving. De podcastserie bevat gesprekken met mensen wiens dood nabij is (geweest) én met denkers over de dood.

#1 Stervelingen – Hoe leven we samen met de dood?

De dood is er vanaf het begin en vergezelt ons verder als levenspartner. Je zou kunnen stellen dat we er allemaal mee getrouwd zijn. Al is dat dan meer een huwelijk tegen wil en dank. Hoe doen we het eigenlijk in deze relatie? Hoe kijken we naar onze levenspartner? Wie verdraagt hem, wie niet, en waarom? Wat ìs een goede relatie met de dood? Zijn er ook slechtere relaties met de dood mogelijk?

#2 Stervelingen – De dood en de tijd

De tweede aflevering van de podcastreeks bekijkt manieren van omgaan met ‘tijd’ rondom sterven en de dood. Artsen en patiënten zijn vaak gericht op het verlengen van het leven. Maar hoe zit het met de kwaliteit van dat leven? En hoe krijgen we daar zicht op? Welke manieren van het begrijpen van tijd komen we tegen rond het levenseinde? Kunnen we nog wel omgaan met de tragiek van het sterven en de dood?

#3 Stervelingen – Mag je ook zwijgen over je dood?

Is het tegenwoordig bijna een morele verplichting dat je over je eigen aankomende dood moet kunnen praten? Mag je er ook nog niét over willen praten in onze huidige samenleving? Van wie is je dood? Van jou, of juist van je naasten?

Advies

Later dit jaar brengt de RVS een advies uit over beter samenleven met de dood. Thema’s in dat advies: Hoe kunnen we de dood meer onderdeel van ons dagelijkse bestaan maken? Hoe kunnen we de krampachtige houding rondom de dood in de maatschappij veranderen? Hoe kunnen we recht doen aan de verschillende voorkeuren van mensen in omgaan met de dood? Hoe kunnen we beter omgaan met rouw bij onszelf en anderen?

Slowpony

De podcast is gerealiseerd door Slowpony in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Slowpony is het podcast productiehuis van AudioCollectief SCHIK en Randy Vermeulen, bekend van de series Bob en El Tarangu. Ook maakte SCHIK de podcastserie Laura H. voor uitgever Das Mag.