Burgerkracht. De toekomst van het sociaal werk in Nederland

De toekomst van de welzijnssector is allerminst zeker, en in zijn huidige vorm voldoet het welzijnswerk niet meer. Institutioneel en financieel staat de welzijnssector voor de opdracht om tot een nieuw model van welzijnswerk te komen. Maar hoe moet dat model eruitzien en welke wijzigingen in het huidige stelsel zijn daarvoor nodig?

In het onderzoeksessay Burgerkracht. De toekomst van het sociaal werk in Nederland schetsen Nico de Boer en Jos van der Lans in opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, een nieuw perspectief voor de welzijnssector. Hun essay laat zien waar de pijnpunten en dilemma’s maar ook de perspectieven en keuzemomenten liggen voor het welzijnswerk.

Nico de Boer is freelance onderzoeker. Hij werkte eerder mee aan het RMO-advies De wijk nemen. Jos van der Lans is cultuurpsycholoog en journalist/publicist.