Tussen flaneren en schofferen

Jongeren hangen rond in de buurt en zorgen voor overlast. Of zijn omwonenden, passanten en winkeliers te intolerant? Hoe dan ook, conflicten lopen vaak uit de hand. Bijna automatisch ontstaat dan een roep om hard optreden tegen ‘hangjongeren’.

Perspectief bieden

Hard optreden alleen werkt echter niet, stelt de RMO. Te lang hebben we te veel de andere kant op gekeken en lawaai, vuil, vernieling en geweld laten passeren. Maar nu schieten we door naar de andere kant. Oorlogstaal van opinieleiders en hardhandig optreden werken averechts. Op deze manier worden jongeren over één kam geschoren en blijft de omgeving buiten beeld. Opvoeden is niet alleen straffen, maar ook perspectief bieden. Daarom adviseert de RMO:

  • geef hangjongeren de ruimte en stel grenzen aan onacceptabel gedrag
  • laat je niet door hypes en incidenten verleiden tot grote woorden die niets oplossen
  • corrigeer én ondersteun oftewel combineer een harde én softe aanpak
  • stimuleer verenigingen, scholen en werkgevers om jongeren bij zinvolle activiteiten te betrekken.