Goed patiëntschap

De laatste decennia is er terecht veel aandacht voor de rechten van patiënten. Over de keerzijde daarvan, verantwoordelijkheden en verplichtingen van patiënten, wordt nauwelijks gesproken. Maar tijden veranderen. De kosten van de gezondheidszorg stijgen snel. Kosten, die door alle burgers gezamenlijk moeten worden opgebracht. Burgers verwachten dan ook van elkaar een prudent en doelmatig gebruik van de gezondheidszorg. Daarnaast vragen zorginhoudelijke ontwikkelingen om een actieve inbreng van patiënten. En ook wijzigingen in het zorgstelsel leggen meer verantwoordelijkheden bij de patiënt.

Consequenties

Kortom, nieuwe tijden vragen om ‘goed patiëntschap’. Maar wat is dat precies en hoe moet dat in de praktijk gestalte krijgen? En vooral ook: wat mag een patiënt worden aangerekend en wat niet, en welke consequenties mag dat hebben zonder de kwetsbaarheid van patiënten en de toegankelijkheid van de zorg uit het oog te verliezen? De Raad acht de tijd rijp het debat hierover te voeren en geeft met dit signalement daartoe een aanzet.

De betrokken raadsleden bij dit project waren mw. prof. dr. I.D. de Beaufort (tot 31 12 2006), mw. J.M.G. Lanphen, huisarts en prof. dr. D.L. Willems. Projectleider was tot mei 2007, mw. drs. M.G. Wats, daarna mw. mr. W.M. de Lint.