Vertrouwen in de arts

Welk probleem lost dit advies op? Het toegenomen risico dat de arts en andere zorgprofessionals niet meer op basis van hun professionele competentie kunnen beslissen over de diagnose en de behandeling van hun patiënten.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

De patiënt of consument kan er op blijven vertrouwen dat de behandelend arts of zorgprofessional integer is en op basis van zijn professionele kennis en kunde beslist over diagnose en therapie. Integer wil zeggen dat hij het belang van zijn patiënt voorop stelt.

Wat zijn de gevolgen voor de zorgverlener?

Artsen en andere zorgprofessionals zullen maatregelen moeten nemen om het vertrouwen in hun professies te behouden. Dat wil zeggen:

  • de ontwikkeling van richtlijnen en standaarden systematisch ter hand nemen en toezien op de naleving ervan.
  • toezicht houden op de kwaliteit van de individuele beroepsuitoefening en zo nodig maatregelen nemen.
  • prestatiegegevens beschikbaar stellen.multidisciplinaire samenwerking bevorderen.

Wat kost het?

De ontwikkeling en uitvoering van een systeem van interne kwaliteitsbeoordeling brengt extra kosten met zich mee. De overige maatregelen komen neer op een intensivering van bestaand beleid.

Wat is nieuw?

De kwaliteit van de individuele beroepsuitoefening wordt op een niet-vrijblijvende manier beoordeeld.

De RVZ is in februari 2006 begonnen aan de voorbereiding van dit advies. Het werd voorbereid door een projectgroep onder leiding van mr. J.P. Kasdorp. Als raadslid was betrokken mevrouw J.M.G. Lanphen, huisarts.

De RVZ heeft een symposium voor beleidsmakers, artsen en andere zorgprofessionals, verzekeraars, patiëntenorganisaties, raden van bestuur.georganiseerd ter gelegenheid van de presentatie van het advies Vertrouwen in de arts. Dit symposium vond plaats op 29 mei jl. en werd gehouden in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Onderdeel van het programma van een debat startend vanuit de driehoek arts-patiënt-verzekeraar

  • Arts: Peter Holland (KNMG),
  • Patiënt: Margo Weerts (Stichting Hoofd, Hart en Vaten) en
  • Verzekeraar: Diana Monissen (AGIS Verzekeraar: Zorgverzekeringen)