De strategische beleidsagenda zorg 2007 - 2010

Het nieuwe kabinet moet inzetten op betere zorgresultaten. De opbrengst centraal; dat is de beste investering voor behoud van maatschappelijk draagvlak voor de steeds maar toenemende uitgaven. De agenda ontstond na raadpleging van 100 deskundigen in de gezondheidszorg.

Welk probleem lost dit briefadvies op?

De implementatie van dit advies brengt meer samenhang binnen het beleid, gericht op inhoudelijke thema’s. Het is een kansrijke strategie om betere zorgresultaten te bereiken.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

De consument kan kiezen op basis van kwaliteit en zorgresultaten. Hij krijgt integrale zorg dicht bij huis. Hij wordt met meer eigen betalingen geconfronteerd, maar krijgt daar betere zorg voor terug.

Wat zijn de gevolgen voor de zorgverlener?

Hij wordt weer aangesproken en afgerekend op de zorginhoud. De voorwaarden worden gecreëerd dat hij binnen de eerste lijn beter kan gaan samenwerken.

Wat kost het?

De zorgresultaten zullen verbeteren. Er zijn extra investeringen nodig binnen de eerste lijn, maar de druk op de duurdere tweede lijn en langdurige zorg neemt af. Door meer private financiering vermindert de collectieve lastendruk.

Wat is nieuw?

Het betreft een herprioritering van beleidsthema’s gericht op meer zorgresultaten. De inzet op een andere eerste lijnszorg is nieuw.

Binnen de Raad was Rien Meijerink samen met Anton Westerlaken verantwoordelijk voor het advies.