Volksgezondheid en zorg

Het niveau van de volksgezondheid stagneert, ondanks de enorme inspanningen van de gezondheidszorg. De minister heeft daarom aan de RVZ gevraagd te onderzoeken of er via de individuele gezondheidszorg aan patienten nog gezondheidswinst geboekt kan worden.

Prestatie-analyse systeem

De RVZ komt tot de conclusie dat gezondheidswinst langs deze weg nog mogelijk is, maar dat daarvoor op dit moment de sturingsinstrumenten ontbreken. Het is volgens de RVZ noodzakelijk om de kwalitatieve prestaties in de gezondheidszorg te gaan meten en niet de hoeveelheid verrichtingen, zoals op dit moment. Prestatie-analysesystemen zijn overal in ontwikkeling. In de Verenigde Staten is het gebruik ervan reeds gemeengoed en worden de uitkomsten van de analyses op Internet gepubliceerd.

De RVZ adviseert de Minister om ook in Nederland een prestatie-analyse systeem te introduceren, waarbij de verzamelde gegevens door een onafhankelijk instituut moeten worden geanalyseerd en beoordeeld. Op termijn zou een dergelijk systeem de grondslag voor betalingen in de gezondheidszorg kunnen vormen.