Care en cure

De RVZ wil dat de AWBZ en Ziekenfondswet in één verzekering opgaan.

Kunstmatig en ongewenst

Het onderscheid dat nu wordt gemaakt – AWBZ voor de care en Ziekenfondswet voor de cure – is kunstmatig en vanuit patiëntenperspectief ongewenst. Veranderingen die nodig zijn voor een goede patiëntenzorg, kunnen hulpverleners vaak alleen realiseren wanneer ze tussen de mazen van de wet door laveren. Bovendien biedt de huidige risicoloze uitvoering van de AWBZ noch verzekeraars, noch zorgverleners prikkels voor patiëntgericht handelen.

Eigen verantwoordelijkheid

Slechts een deel van het AWBZ-pakket moet in de toekomstige verzekering komen. De manier waarop de Ziekenfondswet functioneert, moet uitgangspunt worden voor de nieuwe verzekering. Ook in de AWBZ-sector moeten meer eigen verantwoordelijkheid voor de burger en maatschappelijk ondernemerschap een kans krijgen, aldus de RVZ. Een dergelijke wijziging van het verzekeringssysteem kost veel tijd. Voor de korte termijn stelt de RVZ daarom een aantal maatregelen voor die de bestaande problemen moeten verminderen, waaronder uitbreiding van persoonsgebonden budgetten.

Het advies Care en cure is het derde in de reeks van stelseladviezen die de RVZ heeft opgesteld. Eerder verschenen De rollen verdeeld en Europa en de gezondheidszorg.