Liesbeth Noordegraaf-Eelens bij Nieuwsuur

Niet alleen jongvolwassenen zelf, ook beleidsmakers, werkgevers en onderwijsinstellingen, hebben een rol om knelpunten door mentale druk onder jongvolwassenen te voorkomen. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) pleit daarom voor een maatschappelijke aanpak, door onder andere meer aandacht voor persoonsvorming en ‘arbeidsmarktkunde’ in het onderwijs en betere begeleiding bij het maken van studie- en beroepskeuzes.

In juli 2018 publiceerde de raad het essay Over bezorgd - Maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder jongvolwassenen.

RVS, omslag over bezorgd

Liesbeth Noordegraaf-Eelens van de raad: "Als het om zoveel mensen gaat moet je niet alleen naar het individu kijken, maar breder: wat is het maatschappelijk probleem hier?".

Volgens de raad zien zoekende jongeren zich geconfronteerd met 'starre en knellende' maatschappelijke verwachtingen van hoe het leven van jongvolwassenen eruit zou moeten zien. De raad adviseert de 'harde maatstaven' voor wat succes is minder rigide toe te passen. Minder nadruk bijvoorbeeld op cijferlijsten en volle cv's als je als werkgever een pas afgestudeerde voor een baan overweegt. Noordegraaf-Eelens: "Veel meer kijken naar wat iemand in de toekomst kan en niet zozeer naar wat heeft iemand al gedaan."

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur van maandag 10 juni 2019 met raadslid Liesbeth Noordegraaf-Eelens.