De overgang erkend - Recept voor maatschappelijk probleem

Vorig jaar publiceerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies Recept voor maatschappelijk probleem. Daarin vroeg de RVS aandacht voor de onderliggende sociale en maatschappelijke oorzaken van medicalisering van levensfasegerelateerde vraagstukken.

Voorbeelden die het advies beschrijft zijn onder andere overspannenheid onder jong volwassenen, de overgang, dementie en druk gedrag van jonge schoolkinderen. Fenomenen als deze worden nu haast automatisch bestempeld als medisch probleem en opgelost met een medische oplossing. Toch gaat het vaak niet slechts om een individueel probleem, maar is er meer aan de hand.

In een korte reeks portretten laat de RVS mensen aan het woord die het thema van dit advies aan den lijve ondervinden: hoe maatschappelijke structuren of taboes onwenselijke medicalisering in de hand kunnen werken. En wat daaraan is te doen.

De overgang erkend – Week van de Overgang

In dit meest recente portret staat de omgang met de overgang centraal. Anne Blauw vertelt over hoe ze deze levensfase ervaart. En over hoe gebrek aan erkenning ervan, op de werkvloer en in de samenleving, kan leiden tot knelpunten. Dit in het kader van de Week van de Overgang die van 9 tot en met 15 april 2018 georganiseerd wordt.