Vier portretten bij advies Recept voor maatschappelijk probleem

Eerder dit jaar publiceerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies Recept voor maatschappelijk probleem. Daarin vroeg de RVS aandacht voor de onderliggende sociale en maatschappelijke oorzaken van medicalisering van levensfase-gerelateerde vraagstukken.

Voorbeelden die het advies beschrijft zijn onder andere overspannenheid onder jong volwassenen, ouderdomskwalen en druk gedrag van jonge schoolkinderen. Fenomenen als deze worden nu haast automatisch bestempeld als medisch probleem en opgelost met een medische oplossing (zoals Ritalin). Toch gaat het vaak niet slechts om een individueel probleem, maar is er meer aan de hand.

In een korte reeks portretten en verhalen laat de RVS mensen aan het woord die het thema van dit advies aan den lijve ondervinden.

rvs, zonder label naar de middelbare school

Zonder label naar de middelbare school

In dit portret staat de casus van druk gedrag onder schoolkinderen centraal. Berend vertelt over zijn ervaringen met zijn zoontje Steven tijdens zijn basisschooltijd. Lees het portret .

Portret leven met dementie RVS, man en vrouw op bankje voor fontein

Leven met dementie

In dit portret staat leven met dementie op hogere leeftijd centraal. We zijn te gast bij de heer en mevrouw Molenaar (85 en 81 jaar oud) in Rotterdam. Het echtpaar woont zelfstandig in een lommerrijke buurt in de wijk Schiebroek. Bij mevrouw Molenaar werd in 2012 de diagnose dementie vastgesteld. Meneer Molenaar vertelt over de ingrijpende gevolgen. Lees het portret.

De overgang erkend

In dit portret staat de omgang met de overgang centraal. We spreken met Anne Blauw (49).1 Ze vertelt over hoe ze deze levensfase ervaart. En over hoe gebrek aan erkenning ervan, op de werkvloer en in de samenleving, kan leiden tot knelpunten. Lees het portret

Portret Mariëlle Lunenburg

Portret van burn-out

Bekijk het verhaal van Mariëlle Lunenburg (youtube)